Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Szeszben és dohányban az elsők

11 Komment
0 Reblog

Az Economist grafikonja márciusi grafikonja alapján a magyarok költik a legtöbbet alkoholra és cigarettára, átlagban a fizetésük 10 százalékát. A legkevebb Iránban jut ezekre. Ételre és alkoholmentes italokra a magyarok 18 százalékot szánnak a bérből, nem egészen dupláját az alkohol-dohányáru kombóra elvertnél. (A grafikont megnézheti itt.)

Az állítás mellett szól, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága szerint  a személyenkénti cigarettafogyasztás Magyarországon duplája a világátlagnak, fejenként meghaladja az évi háromezer szálat. A regisztrált és nem regisztrált alkoholfogyasztás pedig átlagosan 14,15 liter fejenként, amely Európában szintén a legmagasabbak között van.

kép forrása: Origo

Egy kanadai vizsgálat szerint ugyanakkor a fogyasztói árak uniós átlagát alapul véve az alkohol és a dohánytermékek Magyarországon voltak a legolcsóbbak tavaly. 

Lehetőség az állásvadászok előtt

2 Komment
0 Reblog

Bár sok a munkanélküli, álláslehetőségek azért vannak. Akár azoknak is, akik most kezdik a pályát vagy váltáson gondolkodnak.

Nap mint nap hallani a munkaerő-piaci problémákról. Kétségtelen, hogy a munkanélküliségi ráták a válság óta rosszak, a legfrissebb adatok alapján sem látszik igazán jelentős javulás. A munkanélküliségi rátától eltérő módszerrel számított foglalkoztatási adatok azonban javulást mutatnak, igaz, ebben szerepet játszik a közfoglalkoztatás.

Az mindenesetre biztos, hogy lehetősége mindenkinek van: az állástalanok, a pályakezdők, a pályaváltást fontolgatók és a másodállást keresők egyaránt találhatnak jövedelmező állást. Ilyet kínál például a biztosítási ágazat, amelynek tanácsadókra van szüksége.

Egyre rosszabb helyzetben a diplomások

0 Komment
0 Reblog

Az álláskeresők táborának közel felének csak 8 általánosa van, bő 5 százalék pedig diplomás. Utóbbiaknál nem volt ez mindig így. Tíz év alatt sokkal többen lettek.

Májusban 515 ezren kerestek állást Magyarországon, ez évek óta a legjobb májusi adat. Az utóbbi évek májusi statisztikáit megvizsgálva kiderül ugyanis, hogy 2008-ban jegyeztek fel alacsonyabb adatot, igaz, akkor jóval, közel 100 ezerrel kevesebben, azaz 424 ezer álláskereső volt nyilvántartva. 2008 előtt pedig még jobb májusi eredmények születtek, 2003 és 2007 májusa között 350 ezer és 413 ezer között volt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ha az álláskeresők táborát iskolai végzettség alapján vizsgáljuk az látszik, hogy a legtöbben, vagyis a legnehezebb helyzetben a nyolc általánossal rendelkezők vannak. Az elmúlt tíz év májusi, és éves átlagos adatai nézve az összes álláskereső 40 százalékát adták.

Nagy szakadékok Európán belül

0 Komment
0 Reblog

Jelentős különbségek vannak Európában az egy főre eső - vásárlóerőparitáson mért - GDP-t nézve. Magyarország az uniós átlag kétharmadát hozza, Luxemburg toronymagasan az első, Bosznia-Hercegovina pedig a sor végén áll.

Luxemburg, Norvégia és Svájc - ezek az országok vezetik az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső GDP alapján készített európai rangsorát.

Svájc jó helyen áll

Luxemburg 271 százalékot ért el, ez azt jelenti, hogy a 27 uniós tagország és a csatlakozás előtt álló Horvátország átlagát jelentő értéket 171 százalékkal múlja felül a luxemburgi eredmény. A norvégok 200 százalékkal a második helyet szerezték meg, a svájciak pedig 60 százalékkal haladják meg az uniós átlagot.

Miért kell óvatosan bánni az arannyal?

0 Komment
0 Reblog

Azért mert nem egy produktív eszköz, mindig csak önmagát adja, nem termel semmit.

A francia Société Generale bank szakértői szerint az elmúlt hónapokban bukdácsoló arany unciánkénti árfolyama 1200 dollárra süllyedhet a jelenlegi, 1400 dollárnál valamivel alacsonyabb szintről. A portfolio.hu által idézett elemzés szerint a francia bank szakértői attól tartanak, hogy az amerikai jegybank rálép a fékre, visszafogja a pénzpumpát, ez pedig kedvezőtlenül érintheti a nyersanyagpiacokat, köztük az arany piacát is.

A bank szakértői szerint tehát az arany most nem jó befektetés, pedig vannak időszakok, amikor az: ha például kitör az aranyláz a befektetési piacokon és a háztartások körében. Ez leginkább a válságüzemmódra igaz, amikor sokan aranyba menekülnek, mondván az egy biztos pont, mindig is lesz értéke. Ez persze igaz, de kérdés, hogy mennyi lesz az értéke, mert csak az van neki, mást nem nyújt.

Utolsó kommentek