Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Kiút a tartós munkanélküliségből

0 Komment
0 Reblog

Mint korábbi posztjainkban írtuk, a pályakezdő fiatalok gyakran pályájuk elején passzivitásba kényszerülnek, a tartós munkanélkülieknek pedig nagyon nehéz visszarugaszkodniuk a munkaerőpiacra. Az időskorúak munkalehetőségei is minimálisra csökkentek, pedig a mai társadalom aktív tagjaként szinte elvárás a saját háztartás fenntartása. A nők visszacsatornázása a munka világába szintén nehéz feladat, tekintetbe véve, hogy még mindig kevés a részmunkaidős állás, rugalmas beosztás, a növekvő anyagi teherhek pedig minden korosztálynak súlyos problémát jelent.

Az öngondoskodásnak nem a megtakarításnál kell kezdődnie, hanem az elégséges anyagi  források megteremtésével - nyilatkozta az AGNB szakértője. Hiába buzdítjuk a fiatalokat öngondoskodásra, és fenyegetjük a nyugdíjas kor anyagi gondjaival, ha egyenlőre a tanulmányokhoz szükséges könyvekre is alig futja. A megoldás, hogy nyitni kell a pénzügyi célok eléréséhez. Oktatási programjukban vállalják, hogy egy új szakma elsajátítása mellett dolgozóik esélyt kapnak a továbblépésre. Nem megoldást adnak, hanem útmutatót a pénzügyi célok elérése felé – hogyan tudja a dolgozó egy vagy akár több (másodállás) forrásból megvalósítani anyagi terveit.

Sok fiatal már pályakezdésekor sem tud szakmájában elhelyezkedni, az általa választott ágazat túltelítettsége miatt, ezért érdemes váltani, vagy akár csak részmunkaidőben más típusú munkába belevágni. Az AGNB oktatási rendszere megadja azt a pénzügyi hátteret, amit a későbbiek folyamán pénzügyi tanácsadójuk hasznosítani tud mind munkája, mind privát élete során.

A részmunkaidő azok számára is hasznos lehet, akik nem akarják feladni hivatásukat, ugyanakkor anyagi céljaik eléréséhez több forrásra van szükségük. A tapasztalat azt mutatja, hogy például a preztis szakmákban dolgozók (tűzoltó, tanár stb) mellékállásban - pénzügyi tanácsadóként - a lakosság számára hiteles információ átadók, szívesen veszik tanácsukat. Azaz amennyiben sikerül az egysíkú gondolkodáson túllendülni, akkor reális esély van a szakmai, pénzügyi, életvitelbeli továbblépésre.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Időskori öngondoskodás, önkéntesség

Önbizalomvesztéssel járhat a tartós munkanélküliség

Egészségtudatos titkolózás

A váltott munkarend csak fél egészség

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

 

Időskori öngondoskodás, önkéntesség

0 Komment
0 Reblog

Az önkéntesség nem az otthonülő anyák és nyugdíjasok hobbija, sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. „Olyan tevékenység, melyet akár egyénileg akár csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön is a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek - anyagi ellenszolgáltatás nélkül.”

Már a gyerekek szocializációja szempontjából fontos, hogy közösségük aktív tagjai legyenek, a fiatalok szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A nők munkaerő piacra való visszakerülésének elősegítése legalább annyira fontos, mint a nyugdíjas önkéntesek számára magány, betegségbe menekülés, az elszegényedés elkerülése. Ráadásul egyre több piaci szervezet konstatálja azt, hogy az önkéntes munka dolgozóik kreativitását, munkakedvét növeli.

Az időskori önkéntesség fontossága több okra vezethető vissza. A társadalom jelentősen elöregedett, köszönhetően a jobb egészségügyi ellátásnak, egészségtudatosabb életnek stb. az emberek egyre tovább élnek. Bár Európában az időskorúak jobb körülmények között élnek, mint anno, a társadalmi kirekesztődés lehetősége még mindig adott. Az önkéntes munka lehetőséget ad arra, hogy az idősek a munkaerő piacról való távozásuk után is részt vehessenek a társadalom életében. Azzal, hogy másoknak segítenek nem csak passzív élvezőivé válnak a szociális hálónak, hanem a társadalom aktív tagjai maradhatnak.

Az önkéntes munka segítségével fenntartható az egész életen át való tanulás folyamata, hiszen amellett, hogy rengeteg tudás, tapasztalat birtokosai, az időseknek is meg kell birkózniuk a pillanatok alatt változó világ új elemeivel. Egy külföldi csereprogram például nem csak arra ösztönöz, hogy segítsen másokon, lehetőséget ad arra is, hogy tevékenysége révén tanuljon is, anélkül, hogy vagyonokat költene el az utazásra, tanfolyamokra.

Mint már korábbi posztunkban megírtuk, a nyugdíjasok sem itthon, sem külföldön nincsenek könnyű anyagi helyzetben, megtakarítások tekintetében pedig rendkívül konzervatívnak bizonyulnak.  Az öngondoskodás fontossága a megtakarítások mellett megmutatkozik az aktív társadalmi részvételben is. Az önkéntes munka bár anyagi ellenszolgáltatással nem jár, mindenképpen segíti az időseket abban, hogy aktív tagjai maradjanak a társadalomnak, új élményekkel, tapasztalatokkal, lehetőségekkel gazdagodjanak.

(forrás:onkentes.hu)

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Önbizalomvesztéssel járhat a tartós munkanélküliség

Egészségtudatos titkolózás

A váltott munkarend csak fél egészség

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

Olcsóbb kolbász, drága dohán

 

 

A KSH kimutatása alapján tovább csökkent a munkanélküliek száma, ugyanakkor riasztó adat, hogy a munkanélküliek 49,1% tartósan munkanélküli, azaz minimum egy, de inkább több éve nem talál állást.

2013 II. negyedévében a munkanélküliek 449 ezer fős létszáma 23 ezerrel volt alacsonyabb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 10,3%-ra mérséklődött. A munkanélküli férfiak száma 209 ezer főre csökkent, azonban munkanélküli nők száma 211 ezerre nőt. Mint már korábban írtuk, ennek valószínűsíthetően a férfiakat jobban érintő szezonális-, illetve közmunka eredménye. Bár a 15-24 éves korosztálynak munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal csökkent, még mindig a munkanélküliek 18%-át teszi ki. Riasztó adat, hogy a munkanélküliek 49,1% legalább egy éve munkakereső.

A munkaadók bizalmatlanok azokkal szemben, akik hosszabb ideje munkakeresők. Az állást keresők pedig lassacskán elvesztik - munkakereséshez nagyon fontos - önbizalmukat a sorozatos visszautasítások miatt. Aki elveszti az állását pillanatok alatt anyagi csődben találhatja családját. Azonban a tartósan munkanélkülieket nem csak anyagi veszteség éri, fel kell dolgozni a hirtelen jött szabadidővel keletkezett üresjáratokat is. Minél több idő telik el munkanélküliként, annál nehezebb visszaállni a munkaerő piacra. Az önbizalomvesztés nehezíti az új munkahely elnyerhetőségét. A 22-es csapdájából kiutat jelenthet, ha az állást kereső nem adja fel, az üres időket aktívan tölti. Érdemes tanfolyamokra járni, illetve az önkéntes munka is jól mutat az önéletrajzokban. Alkalmi munkákba is érdemes belevágni, hiszen a jó munkavégzés esélyt adhat egy hosszabbtávú szerződésnek, ráadásul szakmai kapcsolatok bővítésére, új ismeretségi körök kialakítására is lehetőség nyílik. Mindemellett érdemes próbálkozni a részmunkaidős állásokkal is, hisz mint írtuk, onnan is van kitörési lehetőség.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Egészségtudatos titkolózás

A váltott munkarend csak fél egészség

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

Olcsóbb kolbász, drága dohány

Ötszázezer alatt!

Egészségtudatos titkolózás

0 Komment
0 Reblog

Nem csak a váltott műszakban dolgozókat érinti az elhízás és a cukorbetegség rémképe, de tény, hogy nagyobb esélyük van a betegségek begyűjtésére, mint a standard munkarendben dolgozó társaiknak. 

A munkahelyeknek ki kell dolgoznia egy élelmezési stratégiát, amely biztosítja, hogy munkavállalóik nyugodt környezetben fogyasztható, egészséges ételek és italok közül választhassanak.

Azonban a nassolás, zugevés nem csak a váltott műszakban dolgozókra jellemző. Egy brit kutatás szerint egy átlagos testfelépítésű nő a napi kalória bevételének egyharmadát nassolgatja el íróasztalánál ülve – pluszban. A megkérdezett kétezer teljes állásban irodai munkát végző nők pusztán egy tizede áll le 200 kalória bekebelezése után, míg a többség ennél jóval többet, akár 800-900 kalóriát is elropogtat munka közben. A harapnivaló általában csokoládé és keksz, ritkán gyümölcs. A felmérésben szereplők egy része az unalmat jelöli meg a habzsolás okaként, de van, aki stressz levezetéseként eszeget és olyan is, aki a társaság kedvéért csipeget napközben.

Pedig jobb lesz vigyázni, ugyanis a felmérés szerint,  akár húszkilónyi többletet is magunkra ránthatunk a csipegetés eredményeként alig egy év alatt. Ráadásul a nassolást a dolgozók nagy része titokban tartja, hogy egészség tudatosabbnak tűnjön, mint kollegái.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

A váltott munkarend csak fél egészség

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

Olcsóbb kolbász, drága dohány

Ötszázezer alatt!

Pénzügyi kultúra - az mi is?

 

A váltott munkared csak fél egészség

1 Komment
0 Reblog

Az USA-ban körülbelül 8,6 millió ember dolgozik váltott munkarendben. Az amerikai National Sleep Foundation szerint a váltott műszakban dolgozók nem csak azok, akik éjszakai munkát vállalnak, hanem azok is, akik nem standard munkarendben dolgoznak. Ilyenek például az orvosok, pilóták, felszolgálók, akik forgó munkarendszerben, vagy rendszertelen munkaórában dolgoznak.

Az elmúlt évek vizsgálatai alapján elmondható, hogy a váltott műszakban dolgozók az alvászavar mellett hajlamosabbak az olyan egészségi problémára, mint a napfényhiány miatti rossz D-vitamin ellátottság, az elhízás, a típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedések, az emésztőrendszeri problémák. Ami nem is annyira meglepő, hiszen sokkal nehezebben megoldható a rendszeres testmozgás, az étkezésre való lehetőségek is leszűkülnek, ezért a váltott műszakban dolgozók gyakran fanyalodnak a gyorsételekre.

Mindezek mellett a nem megszokott munkarendben dolgozók hajlamosabbak a depressziós tünetekre, mivel nehezebben találnak közös időt a családjukkal, barátaikkal – ezért úgy érezhetik, hogy a munka elszakítja őket a társas kapcsolataiktól.

A probléma fő oka, hogy az éjszakai munka alapvetően ellentétes a test cirkadián (napi) ritmusával, ami a test belső órájaként ismeretes. A „test órája” egy csoport különböző, a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó, élettani hullámzás illetve változás a nap 24 órája során. Egy friss tanulmány szerint a tartós alvásmegvonás és a cirkadián ritmus megzavarása megváltoztatja az anyagcserét, növeli a vércukor szintjét és így növeli az elhízás és a diabétesz kockázatát.

Több vizsgálatra van szükség, hogy fényt derítsenek a cirkadián óra szétrombolása, és a váltott műszakban dolgozók által tapasztalt életmódi- és anyagcsere problémák között, hogy komplex életmód tanácsokkal láthassák el a váltott műszakban dolgozókat.

A témáról bővebben itt olvashat angolul: webmd.com.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

Olcsóbb kolbász, drága dohány

Ötszázezer alatt!

Pénzügyi kultúra - az mi is?

Számla vagy számla?

Utolsó kommentek