Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Kis pénz - több odafigyelés

0 Komment
0 Reblog

A BellResearch kutatócég legutóbbi felmérésében a válság hatásait, az általa indukált változásokat valamint a jövőképet vizsgálta a 18-64 éves, bankkapcsolattal rendelkező és internet használók körében.

A felmérés megállapította, hogy a vizsgáltak körében minden második ember életét jelentős mértékben megváltoztatta a válság. A kutatásban résztvevők közül azok érezték meg jobban a válság hatásait, akik kevésbé kvalifikáltak, vagy nincs elég pénzügyi jártasságuk, illetve már a válság előtt is nehéz anyagi helyzetben voltak.

Összességében elmondható, hogy a lakosság pénzügyi kultúrájának elmaradottsága, a tudatosság és az ismeretek alacsony szintje visszaköszön pénzügyi magatartásformánkban is, úgy mint meggondolatlan hitelek, öngondoskodás hiánya, általános tájékozatlanság. Ugyanakkor pont ezek a negatív tapasztalatok egyben gazdagították is a kutatásban résztvevőket, mert állításuk szerint tudatosabbá lettek, és nagyobb figyelmet szentelnek a pénzügyi kérdéseknek.

A tanulmány szerint a válság pozitív hozadékaként tekinthetünk a pénzügyi "önképzés" kiterjedésére. Ugyanis a megkérdezettek közel nyolcvan százaléka jelentette ki azt, hogy mára már nagyobb odafigyeléssel kezeli családi kasszáját.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Első az élet, csak a második a kocsi

Az átképzés lehet a megoldás

Iskolakezdési támogatás

Jön az iskola megy a pénz

Kiút a tartós munkanélküliségből

Időskori öngondoskodás, önkéntesség


Egészségtudatos titkolózás

0 Komment
0 Reblog

Nem csak a váltott műszakban dolgozókat érinti az elhízás és a cukorbetegség rémképe, de tény, hogy nagyobb esélyük van a betegségek begyűjtésére, mint a standard munkarendben dolgozó társaiknak. 

A munkahelyeknek ki kell dolgoznia egy élelmezési stratégiát, amely biztosítja, hogy munkavállalóik nyugodt környezetben fogyasztható, egészséges ételek és italok közül választhassanak.

Azonban a nassolás, zugevés nem csak a váltott műszakban dolgozókra jellemző. Egy brit kutatás szerint egy átlagos testfelépítésű nő a napi kalória bevételének egyharmadát nassolgatja el íróasztalánál ülve – pluszban. A megkérdezett kétezer teljes állásban irodai munkát végző nők pusztán egy tizede áll le 200 kalória bekebelezése után, míg a többség ennél jóval többet, akár 800-900 kalóriát is elropogtat munka közben. A harapnivaló általában csokoládé és keksz, ritkán gyümölcs. A felmérésben szereplők egy része az unalmat jelöli meg a habzsolás okaként, de van, aki stressz levezetéseként eszeget és olyan is, aki a társaság kedvéért csipeget napközben.

Pedig jobb lesz vigyázni, ugyanis a felmérés szerint,  akár húszkilónyi többletet is magunkra ránthatunk a csipegetés eredményeként alig egy év alatt. Ráadásul a nassolást a dolgozók nagy része titokban tartja, hogy egészség tudatosabbnak tűnjön, mint kollegái.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

A váltott munkarend csak fél egészség

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

Olcsóbb kolbász, drága dohány

Ötszázezer alatt!

Pénzügyi kultúra - az mi is?

 

A váltott munkared csak fél egészség

1 Komment
0 Reblog

Az USA-ban körülbelül 8,6 millió ember dolgozik váltott munkarendben. Az amerikai National Sleep Foundation szerint a váltott műszakban dolgozók nem csak azok, akik éjszakai munkát vállalnak, hanem azok is, akik nem standard munkarendben dolgoznak. Ilyenek például az orvosok, pilóták, felszolgálók, akik forgó munkarendszerben, vagy rendszertelen munkaórában dolgoznak.

Az elmúlt évek vizsgálatai alapján elmondható, hogy a váltott műszakban dolgozók az alvászavar mellett hajlamosabbak az olyan egészségi problémára, mint a napfényhiány miatti rossz D-vitamin ellátottság, az elhízás, a típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedések, az emésztőrendszeri problémák. Ami nem is annyira meglepő, hiszen sokkal nehezebben megoldható a rendszeres testmozgás, az étkezésre való lehetőségek is leszűkülnek, ezért a váltott műszakban dolgozók gyakran fanyalodnak a gyorsételekre.

Mindezek mellett a nem megszokott munkarendben dolgozók hajlamosabbak a depressziós tünetekre, mivel nehezebben találnak közös időt a családjukkal, barátaikkal – ezért úgy érezhetik, hogy a munka elszakítja őket a társas kapcsolataiktól.

A probléma fő oka, hogy az éjszakai munka alapvetően ellentétes a test cirkadián (napi) ritmusával, ami a test belső órájaként ismeretes. A „test órája” egy csoport különböző, a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó, élettani hullámzás illetve változás a nap 24 órája során. Egy friss tanulmány szerint a tartós alvásmegvonás és a cirkadián ritmus megzavarása megváltoztatja az anyagcserét, növeli a vércukor szintjét és így növeli az elhízás és a diabétesz kockázatát.

Több vizsgálatra van szükség, hogy fényt derítsenek a cirkadián óra szétrombolása, és a váltott műszakban dolgozók által tapasztalt életmódi- és anyagcsere problémák között, hogy komplex életmód tanácsokkal láthassák el a váltott műszakban dolgozókat.

A témáról bővebben itt olvashat angolul: webmd.com.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

A részmunkaidős foglalkoztatásból is van kitörés

Jó vendégek, szép számmal

Olcsóbb kolbász, drága dohány

Ötszázezer alatt!

Pénzügyi kultúra - az mi is?

Számla vagy számla?

Ötszázezer alatt!

8 Komment
0 Reblog

500 ezer alá csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma az Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat legfrissebb adatai szerint. Ilyen utoljára 2008-ban, a válság kitörésének évében volt.

A 2013. júniusi zárónapon a NFSZ regiszterében 497,0 ezer álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz képest 3,5%-kal az előző év azonos hónapjához képest 5,2%-kal mérséklődött. 500 ezer alatt az álláskeresők létszáma utoljára a válság kitörésének évében, 2008-ban volt.

Azonban tény, hogy júniusban - a munkaerőpiacra jellemző szezonális ingadozás miatt - szinte mindig a legalacsonyabb az álláskeresők száma az év során, amit a pályakezdő álláskeresők beáramlása szinte biztosan módosítani fog. A legtöbb álláskeresőt még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja, a teljes állomány pontosan 21,2%-át.

Érdekes adat még, hogy a férfi álláskeresők száma a júniusi zárónapon 244,2 ezer fő volt, amely az összes álláskereső között 49,1%-os arányt jelentett. A munkakereső férfiak létszámcsökkenése duplája a nőkének főként a szezonális munkának, illetve a közfoglalkoztatási programokban való nagyobb arányú részvételnek köszönhetően.

2013. júniusban a nyilvántartásban 60,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,2%-ot jelentett. Az iskolai végzetség alapján a pályakezdő álláskeresők közül a legnagyobb arányban (36,3%) azok vannak, akiknek legmagasabb végzetségük az általános iskolai bizonyítvány.

Ahogy már korábbi posztunkban írtuk, érdemes tovább tanulni, mert a szakmunkás iskolákban végzettek közül már csak 20,7%, a diplomásoknak pedig 5,9% keres pályakezdőként munkát a júniusi zárszámok alapján.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Pénzügyi kultúra - az mi is?

Számla vagy számla?

A nyár hívószava - diákmunka

Nem spórolnak a fiatalok - nincs miből

Fontos a család - hát még a pénz!

Idősen is van mit tanulni

 

 

Pénzügyi kultúra - az mi is?

0 Komment
0 Reblog

A pénzügyi kultúra fejlesztése egyre gyakrabban megfogalmazott cél Magyarországon is. Arról azonban, hogy mi az a pénzügyi kultúra, kevesebb szó esik. A pénzügyi kultúrával foglakozó kutatások mindig az adott kutatás céljának, célcsoportjának, illetve kutatási kérdésének megfelelően határozták meg azt, hogy mit tekintenek pénzügyi kultúrának. De mit is jelent mindez?

A pénzügyi kultúra fogalma nem új keletű, már a századforduló elején is történtek kísérletek az Egyesült Államokban arra, hogy növeljék a lakosság pénzügyekkel kapcsolatos ismereteit - el kellett magyarázni az embereknek, hogy melyik pénzügyi terméket (pl.: bankbetét, hitel, stb.) mire és hogyan használhatják. A századforduló óta eltelt idő azonban nem csak az egyes használati cikkek terén eredményezett jelentős mértékű innovációt, hanem a pénzügyi szektor által kínált termékek tekintetében is. Megújították a kínált pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat is.

Azonban olyan komplex pénzügyi termékek jöttek létre, hogy az azokban rejlő valós kockázatokat már a pénzügyekkel napi szinten foglalkozó szakemberek sem képesek megfelelően felmérni. Az átlag emberektől pedig amúgy is távol áll a pénzügyi események napi szintű követése. Ennek ellenére a nagyobb hozam elérése érdekében hajlandóak vagyunk többet kockáztatni, így akkor is használjuk a komplexebb pénzügyi termékeket, ha nem vagyunk tisztában azok valós kockázataival.

Utolsó kommentek