Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

A saját lakás növeli a munkanélküliséget

0 Komment
0 Reblog

A magas munkanélküliség oka az, hogy túl sokan rendelkeznek saját lakással – állítja egy kutatás. Eszerint minél alacsonyabb a saját lakások száma, annál rugalmasabb a munkaerőpiac és ezzel együtt kisebb a munkanélküliség is.

kép innen

A National Bureau of Economic Research (NBER) a legnagyobb amerikai non-profit, magán, pártokon kívüli közgazdasági kutató szervezete. Két kutatója, Andrew J Oswald és David G Blanchflower erős összefüggést mutattak ki a lakástulajdon és a munkanélküliség között.

A kutatók Svájccal és Spanyolországgal szemléltetik az összefüggést: rámutatnak, hogy míg Svájcban a 3 százalékos munkanélküliség mellé mindössze 30 százalékos sajátlakás-arány társul, addig Spanyolországban 25 százalék mellé jön 80 százalék. Saját lakásból nehezebben mozdulnak az emberek, ezért lesz rugalmatlanabb a munkaerőpiac.

A kutatás itt olvasható teljes terjedelemben angolul.

Lehetőség az állásvadászok előtt

2 Komment
0 Reblog

Bár sok a munkanélküli, álláslehetőségek azért vannak. Akár azoknak is, akik most kezdik a pályát vagy váltáson gondolkodnak.

Nap mint nap hallani a munkaerő-piaci problémákról. Kétségtelen, hogy a munkanélküliségi ráták a válság óta rosszak, a legfrissebb adatok alapján sem látszik igazán jelentős javulás. A munkanélküliségi rátától eltérő módszerrel számított foglalkoztatási adatok azonban javulást mutatnak, igaz, ebben szerepet játszik a közfoglalkoztatás.

Az mindenesetre biztos, hogy lehetősége mindenkinek van: az állástalanok, a pályakezdők, a pályaváltást fontolgatók és a másodállást keresők egyaránt találhatnak jövedelmező állást. Ilyet kínál például a biztosítási ágazat, amelynek tanácsadókra van szüksége.

Egyre rosszabb helyzetben a diplomások

0 Komment
0 Reblog

Az álláskeresők táborának közel felének csak 8 általánosa van, bő 5 százalék pedig diplomás. Utóbbiaknál nem volt ez mindig így. Tíz év alatt sokkal többen lettek.

Májusban 515 ezren kerestek állást Magyarországon, ez évek óta a legjobb májusi adat. Az utóbbi évek májusi statisztikáit megvizsgálva kiderül ugyanis, hogy 2008-ban jegyeztek fel alacsonyabb adatot, igaz, akkor jóval, közel 100 ezerrel kevesebben, azaz 424 ezer álláskereső volt nyilvántartva. 2008 előtt pedig még jobb májusi eredmények születtek, 2003 és 2007 májusa között 350 ezer és 413 ezer között volt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ha az álláskeresők táborát iskolai végzettség alapján vizsgáljuk az látszik, hogy a legtöbben, vagyis a legnehezebb helyzetben a nyolc általánossal rendelkezők vannak. Az elmúlt tíz év májusi, és éves átlagos adatai nézve az összes álláskereső 40 százalékát adták.

A budai kerületek megverték a pestieket

0 Komment
0 Reblog

A dolgozókhoz képest a II. kerületben van a legkevesebb álláskereső, míg a IX. kerületben a legrosszabb a helyzet. A dobogón csak budai kerület áll. A májusi országos adat pedig 2008 óta a legjobb.

Budapestre sokszor úgy gondolnak, hogy kedvezőbb gazdasági mutatókkal rendelkezik az országos átlagnál. Ez igaz is, ha például a munkaerő-piaci adatokat nézzük, de arról ritkán esik szó, hogy Budapesten belül milyenek az arányok. Márpedig a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal gyűjti ezeket az adatokat (tartózkodási helyük alapján településenként tartja nyilván az álláskeresőket).

2008-ban született jobb adat

Nézzük először a legfrissebb, májusra vonatkozó országos adatokat: a múlt hónapban 6,61 millió ember számított munkaképesnek, ebből 515 ezren voltak nyilvántartva álláskeresőként, ez 7,7 százalékos úgynevezett relatív mutatót jelent. (Ez tekinthető egyfajta munkanélküliségi rátának, de fontos, hogy nem ugyanaz, amit a KSH mér.)

Az 515 ezer álláskereső egyébként kedvező adatnak számít, a legutóbb a válság előtt, 2008-ban született ennél alacsonyabb májusi adat, akkor 424 ezer álláskeresőt, és 6,64 millió munkaképes embert tartottak nyilván.

Boldogok a sajtkészítők

0 Komment
0 Reblog

A svájciak a legelégedettebbek az életükkel. Nem csoda, keresnek egy rakás pénzt, spórolt pénzük is van, kevesebbet dolgoznak, tovább élnek a többieknél.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) a napokban közölte a Better Life Indexét, amely az életszínvonal és közérzet alapján állította sorrendbe az országokat.

A 7/24 Wall St. amerikai befektetési szakportál továbbgondolta a kérdést, pontosabban szétszedte az indexet, és csak az életminőségre, -elégedettségre vonatkozó pontok alapján rangsorolt. Svájc lett az első. Az első tízben van a skandináv országok (Izland, Norvégia, Svédország, Finnország, Izland) de felkerültek a toplistára a hollandok, az osztrákok, a mexikóiak és a kanadaiak is.

Svájci sajtok (Forrás: Sxc.hu)

A svájciak tényleg irigylésre méltók. Az éves jövedelmük 2010-ben meghaladta a 30 ezer dollárt, jelenlegi árfolyamon közel 6,7 millió forintot. Emellett a vagyonuk 99 ezer dollárra, 22 millió forintra rúgott. Utóbbinál egyedül az Egyesült Államok tud jobbat. Ráadásul 1632 órát dolgoznak évente, ami bőven elmarad az 1776 órás OECD-átlagtól. A munkanélküliség pedig 4,4 százalékos.

Utolsó kommentek