AJÁNLÓ
 
20:37
2013. 06. 14.
500 ezer alá csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma az Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat...
A bejegyzés folyatódik
 
20:37
2013. 06. 14.
A fiatalokat legtöbb európai országban kiemelten sújtja a munkanélküliség problémája. A 17-25...
A bejegyzés folyatódik
 
20:37
2013. 06. 14.
 A TÁRKI kutatásai szerint igen alacsony az időskori foglalkoztatottság Magyarországon. A magyarországi...
A bejegyzés folyatódik
 
20:37
2013. 06. 14.
A magas munkanélküliség oka az, hogy túl sokan rendelkeznek saját lakással – állítja egy...
A bejegyzés folyatódik
 
20:37
2013. 06. 14.
Bár sok a munkanélküli, álláslehetőségek azért vannak. Akár azoknak is, akik most kezdik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

A budai kerületek megverték a pestieket

0 Komment
0 Reblog

A dolgozókhoz képest a II. kerületben van a legkevesebb álláskereső, míg a IX. kerületben a legrosszabb a helyzet. A dobogón csak budai kerület áll. A májusi országos adat pedig 2008 óta a legjobb. 

Budapestre sokszor úgy gondolnak, hogy kedvezőbb gazdasági mutatókkal rendelkezik az országos átlagnál. Ez igaz is, ha például a munkaerő-piaci adatokat nézzük, de arról ritkán esik szó, hogy Budapesten belül milyenek az arányok. Márpedig a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal gyűjti ezeket az adatokat (tartózkodási helyük alapján településenként tartja nyilván az álláskeresőket).

2008-ban született jobb adat

Nézzük először a legfrissebb, májusra vonatkozó országos adatokat: a múlt hónapban 6,61 millió ember számított munkaképesnek, ebből 515 ezren voltak nyilvántartva álláskeresőként, ez 7,7 százalékos úgynevezett relatív mutatót jelent. (Ez tekinthető egyfajta munkanélküliségi rátának, de fontos, hogy nem ugyanaz, amit a KSH mér.)

Az 515 ezer álláskereső egyébként kedvező adatnak számít, a legutóbb a válság előtt, 2008-ban született ennél alacsonyabb májusi adat, akkor  424 ezer álláskeresőt, és 6,64 millió munkaképes embert tartottak nyilván. 

Közel ötvenezer fővárosi keres állást

Visszatérve Budapestre, idén májusban a főváros az országosnál sokkal jobb adatokat ért el: 1,087 millió munkaképes emberből több mint 48 ezren voltak munka nélkül, azaz a tartózkodási hely alapján Budapesten élőknek 4,45 százaléka volt álláskereső.

Bár a főváros adatai jobbak az országos átlagnál, látványos különbségek vannak a kerületek között. A budai kerületek viszik a prímet. A huszonhárom kerület közül a II. kerület végzett az élen, ott közel ötvenezer munkaképes emberből mindössze ezer álláskeresőt tartottak nyilván májusban, így a mutató alig több mint 2 százalékos volt.

Az I. és XII. kerület is bőven 3 százalék alatti aránnyal szerepel a listán, előbbi a második, utóbbi a harmadik. A negyedik helyen szerepel először pesti kerület, az V. kerületben 2,85 százalékos volt az index, majd ismét budai kerület jön, a XI. kerület 3,25 százalékos eredményt produkált. 

A sor végén IX. kerületiek állnak, 8,71 százalékos aránnyal, ami még az utolsó előtti helyen álló VIII. kerület 7,89 százalékos mutatójánál is jóval magasabb. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Nyerésre állnak a nyugdíjasok a gyerekekkel szemben

Mit kezdjünk a használhatatlan forintjainkkal?

A fél országnak nem jár adókedvezmény

Mire költenek a magyarok ezermilliárdokat?

44 billió forintnál járnak a leggazdagabbak

Utolsó kommentek