AJÁNLÓ
 
14:15
2013. 05. 29.
Ki ne szeretne nyugdíjas korában a Bahamákon csücsülni, koktélt szopogatva? A britek és a...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2013. 05. 29.
A képzett pénzügyi tanácsadók és a barátaik, családjuk tanácsaira hallgatnak leginkább...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2013. 05. 29.
Az világátlagtól ugyan elmarad a magyar emberek várható élettartama, a tendencia azonban, amely...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2013. 05. 29.
Az aktív korú lakosság csaknem fele gondolja úgy, hogy időskori megélhetése nagyobb részét az...
A bejegyzés folyatódik
 
14:15
2013. 05. 29.
Bár egyfelől mindenképp jó, hogy az emberek egyre tovább élnek, az idősek táborának bővülése...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Magyarok lennének a legmohóbb nyugdíjasok

3 Komment
0 Reblog

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a magyarok csak a fizetésük hatodáról hajlandóak lemondani nyugdíjas korukban. Ezzel messze az élen állnak. 

Igen érdekes kilátások rajzolódnak ki az Aegon szerdán megjelent - nemzetközi - felméréséből, amelynek keretében tizenkét ország összesen tizenkétezer lakosát a jövőbeni pénzügyi helyzetükről. 

A végeredmény szerint a jelenleg dolgozó emberek nyugdíjba vonulás után a mostani fizetésük durván háromnegyedére tartanának igényt, ám az országok közötti szórás elég jelentős. Az Egyesült Királyságban élők beérnék 60 százalékkal, míg a magyaroknál a legmagasabb az arány. A magyarok ugyanis a mostani fizetésüknek 85 százalékát szeretnék nyugdíjként, azaz mindössze a fizetésük hatodáról hajlandóak lemondani, ami szinte lehetetlen elvárásnak fest. 

Sokan azonban tisztában vannak azzal, hogy a nyugdíjas korukban összébb kell húzniuk magukat. A kutatás átlaga szerint 21 százalék számít arra, hogy nyugdíjasként le kell mondania egyes dolgokról. A magyarok azonban az átlagnál jóval pesszimistábbak: 55 százalékuk azt várja, hogy nem tudja majd az általa elvárt életszínvonalat finanszírozni a nyugdíjból. A felmérésből kiderül az a nem túl meglepő válasz, amely szerint a megkérdezettek leginkább a fizetésemelésből szeretnének takarékoskodni. Valamint arra, hogy a takarékoskodás legnagyobb gátja a pénzhiány. 

Szakadék

Bár a jelenlegi bér- és nyugdíjadatokkal érzékeltethető, hogy óriási a szakadék a két oldal között, vagyis az átlagbér és az átlagnyugdíj között. 

Vegyük az átlagos nettó keresetet, amely közel 150 ezer forint volt az idei első negyedévben, ehhez képest a magyarországi átlagos havi nyugdíj alig 100 ezer forint. Ebből kiindulva a magyarok közel 85 százalékot, 130 ezer forintot szeretnének nyugdíjként. Ezzel szemben a nyugdíjátlag alapján a átlagfizetésük harmadáról kell lemondaniuk az átlagnyugdíjhoz.

Persze akadnak extrém kivételek, a Népszabadság egy tavalyi cikke szerint van ugyanis példa 800 ezres nyugdíjra is, az viszont nem derül ki, hogy az illető még aktív korában mennyire számított...

(A felmérést Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, az USA-ban és Nagy-Britanniában – 2013 januárjában és februárjában készítették.)

Utolsó kommentek