AJÁNLÓ
 
09:32
2013. 06. 30.
Ki ne szeretne nyugdíjas korában a Bahamákon csücsülni, koktélt szopogatva? A britek és a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:32
2013. 06. 30.
A képzett pénzügyi tanácsadók és a barátaik, családjuk tanácsaira hallgatnak leginkább...
A bejegyzés folyatódik
 
09:32
2013. 06. 30.
Az világátlagtól ugyan elmarad a magyar emberek várható élettartama, a tendencia azonban, amely...
A bejegyzés folyatódik
 
09:32
2013. 06. 30.
Bár egyfelől mindenképp jó, hogy az emberek egyre tovább élnek, az idősek táborának bővülése...
A bejegyzés folyatódik
 
09:32
2013. 06. 30.
Egy friss nemzetközi kutatás szerint a magyarok csak a fizetésük hatodáról hajlandóak lemondani...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Még mindig bízunk az állami nyugdíjban

0 Komment
0 Reblog

Az aktív korú lakosság csaknem fele gondolja úgy, hogy időskori megélhetése nagyobb részét az állami nyugdíj adja majd, alig negyedük rendelkezik bármilyen nyugdíjcélú megtakarítással - derül ki az NRC kutatásából.

A nyugdíjpénztárak iránti bizalom alacsony. Legtöbben saját megtakarításaikban bíznak, de csak a lakosság tizede képes rendszeresen pénzt félretenni, ráadásul jóval alacsonyabb összeget, mint az egy megfelelő mértékű nyugdíj-kiegészítéshez elegendő lenne – írja a jelentés.

A kutatás során azt vizsgálták, hogyan viszonyul az aktív korú, 18–59 éves, nem nyugdíjas lakosság az öngondoskodáshoz: mit és hogyan akar és tudnak megtenni a fiatalok azért, hogy időskorában megélhetése ne pusztán az államtól függjön. Miközben nagyjából öt járulékfizető lenne képes eltartani egy nyugdíjast, ma 4 millió foglalkoztatott és közel 3 millió nyugdíjas él Magyarországon. A 2013-as évtől megkezdődik a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulása, a rendszer további terhelését hozva, emellett a magyar társadalom öregedése is felgyorsult.

kép innen

A többség ennek ellenére még mindig épít az állami nyugdíjra: jelenleg a 18–59 éves – még nem nyugdíjas – lakosság több mint fele (56%) valószínűsíti, hogy kap majd az államtól nyugdíjat, és a vizsgált népesség csaknem fele (45%) úgy véli, időskori megélhetése legalább felét az állami nyugdíj adja majd. A 18–39 éveseknek már több mint fele, a 40–49 évesek 40%-a valószínűsíti, hogy nem lesz jogosult állami nyugdíjra. Miközben a többség remél az államtól nyugdíjat, szinte kivétel nélkül (93%) gondolják, hogy az legfeljebb csak az alapvető dolgok megvásárlására lenne elég. A lakosság fele úgy szerint az állami nyugdíj a szűkös megélhetéshez sem lesz elég. A legtöbben úgy gondolják, megélhetésükhöz más forrásokat is igénybe kell venniük. A havi bevételek átlagosan 15-16%-át nyugdíj mellett végzett munkából, illetve saját megtakarításból tervezik fedezni. Az önkéntes megtakarításokból (nyugdíjpénztári vagy biztosítótól) származó összeget a bevétel mindössze egytizedére teszik átlagosan, miközben ugyanilyen mértékben számítanak családi segítségre is.

Míg a 18–29 évesek mindössze 38%-a, az 50 éven felüliek csaknem háromnegyedét (72%) foglalkoztatja már a nyugdíj- kérdés. A 18–59 évesek alig negyede rendelkezik bármilyen nyugdíjcélú megtakarítással, háromnegyedük semmiféle pénztári befizetéssel vagy olyan félretett összeggel nem bír, amit kifejezetten nyugdíjas éveire szánna.

“Banki szakértők számításai szerint ahhoz, hogy valaki 65 éves kora után még 15 éven keresztül például havi 80 ezer forinttal ki tudja egészíteni a nyugdíját, 25 évesen kezdve a takarékoskodást havi szinten csaknem 20 ezret, 35 évesen kezdve 30 ezret, 45 évesen kezdve több mint 40 ezret kellene megtakarítania, de egy mai 30 évesnek ahhoz, hogy csak havi ötvenezerrel kiegészüljön a nyugdíja majd, már most havi 10-15 ezer forintot kellene előtakarékoskodni” – írja a jelentés. További információkat a témáról itt olvashat.

Utolsó kommentek