Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

A fél országnak nem jár adókedvezmény

0 Komment
0 Reblog

A legnagyobb kedvezmény pedig csak 6 százaléknak jár. Az állam pedig jóval bőkezűbb dolgozóival, mint a versenyszféra.  

Az első negyedévben a családi adókedvezmény beszámításával együtt az egy főre eső nettó kereset több mint 153 ezer forint volt. A gyermektelen dolgozók nettó fizetése 144 ezer forintot tett ki, az egygyermekeseké 153 ezer, a két- és háromgyermekeseké pedig valamivel több mint 171 ezer forint volt - egy friss KSH statisztika szerint. 

Bár a háromgyermekesek esetében jóval nagyobb, nettóban számolva közel 100 ezer forint az adókedvezmény, ez mégsem dobja meg az átlagot, mert csak a dolgozóknak mindössze 6 százalékának jár. Még elgondolkodtatóbb szám, hogy az alkalmazottak közel fele gyermektelen, vagyis egy fillér családi kedvezmény sem jár nekik.  

Összességében a családi adókedvezménnyel együtt a reálkeresetek mindössze 1 százalékkal emelkedtek a múlt év első negyedéhez képest, ami elmarad a családi kedvezmény nélkül kalkulált - több mint 2 százalékos reálbéremelkedéstől.

A közszolgltatás dolgozói kerülnek a legtöbbe

A friss statisztika érdekes számokat mutat az első negyedéves a fizetéseket is tartalmazó munkaerőköltségekről is. Az egy óra munkára jutó kiadás 6,4 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A versenyszféra spórolósabb volt az átlagnál, ott 4,9 százalékkal emelkedtek a munkakiadások. 

Az állami szektorokat felölelő közszolgáltatásokban a munkaerőköltség 10,4, százalékkal emelkedett. Ezen belül csak a munkajövedelem 10 százalékkal volt magasabb. 

Mit kezdjünk a használhatatlan forintjainkkal?

0 Komment
0 Reblog

Az elázott, sérült, csonka bankjegyeket bizonyos szabályokkal vissza lehet váltani, de legalább a bankjegy felének meg kell lennie. 

Az árvíz miatt a Magyar Nemzeti Bank lépéseket tett a készpénzellátás biztosítása érdekében, többk között gördülékenyebbé tette az megrongálódott bankjegyek beváltását. Ennek értelmében az elázott bankjegyeket a bankok és a postafiókok is továbbíthatják a jegybankba - közölte a napokban az MNB. Mit kell tenni, ha elázott vagy tönkrement egy bankjegy? 

Az érvényes szabályok alapján a megrongálódott bankjegyet megvizsgálják, hogy eredeti-e, ha ezt esetleg nem tudják megállapítani a bank- vagy postafiókban, akkor a jegybank szakértői döntenek annak valódiságáról. 

Az elázottak mellett vannak még a hiányos bankjegyek. Ezen belül a lyukasak, ebbe a körben azok tartzonak, amelyeken legalább 1 négyzetcentiméternél nagyobb a lyuk. Valamint vannak a csonka bankók, amelyek legalább 3 milliméterrel eltérnek az eredeti méretektől (a forintbankjegy 15,7 centi hosszú, szélessége pedig 7 centi). A harmadik kategóriába sorolják a sérült bankjegyeket, ezek fizikai úton vagy akár vegyi hatás miatt rongálódtak meg.  

A jegybank csak azokat a sérült, hiányos, csonka bankjegyeket cseréli, egyébként ingyenesen, amelyeknek legalább a fele megvan. A felénél kisebb bankórészletet is be lehet nyújtani a jegybanknak, ahol 30 napig őrzik, ha ezalatt előkerül a többi része, és benyújtják, akkor az illető kap egy eredetit. Fontos, hogy ugyanannak a bankjegynek a részeit kell beadni - nem lehet összelegózni őket. Ha valaki nem tudja az adott bankjegy több mint felét 30 napon belül benyújtani, akkor a jegybank megsemmisíti a bankjegymaradékokat. 

44 billió forintnál járnak a leggazdagabbak

1 Komment
0 Reblog

Május után is Bill Gates vezeti a dollármilliárdosok listáját, a második a mexikói Carlos Slim, harmadik pedig Warren Buffett. A világ három leggazdagabb emberének összesített vagyona több mint 200 milliárd dollárra, 44 ezer milliárd forintra rúgott a hétfőn. Ebből bőven kijön a magyar GDP és még a magyar államadósság nagy részére is futná belőle.  

Újabb hónap elteltével érdemes megnézni, hogyan áll a világ leggazdagabb embereinek idei versenye.A Bloomberg milliárdosokat felsoroló indexe szerint Bill Gates áll az élen, a Microsoft alapítója a hétfői tőzsdezárás után 72,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ez forintban számolva 16 217 milliárdot jelent. 

A második, a korábban sokáig első helyen álló, a telekommunikációs cégeiből hatalmas vagyont szerző mexikói Carlos Slim. A hétfői adatok szerint a vagyona 67 milliárd dollárt, vagyis 15 008 milliárd forintot tett ki. A bronzérem Warren Buffett befektetési szakemberé, neki 60,9 milliárd dolláros vagyona volt hétfőn, azaz 13 641 milliárd forinttal rendelkezett.

Buffett 13 milliárdot kaszált január óta 

Hármójuk idei versenyét Warren Buffett vezeti, a befektetési guru ugyanis január elseje óta közel 30 százalékkal 13 milliárd dollárral hizlalta a vagyonát. Az abszolút első Bill Gates sem panaszkodhat, közel 10 milliárd dolláros vagyonnövekedést ért el, ez százalékban 15 százalékos javulás. Bár Carlos Slim vagyona óriási, ebben az összevetésben jócskán lemaradt, ugyanis januárban még 10 százalékkal, 8,2 milliárd dollárral nagyobb vagyona volt.  

Az első három helyezett összesített vagyona tehát hétfőn a 200 milliárd dollárt, amelyből bőven kifér az egyéves magyar GDP, valamint az államadósságból is jókorát lehetne faragni. 

Korai lenne az öröm

0 Komment
0 Reblog

Végre hosszú idő után pluszba került a biztosítási piac. Az első negyedévben 1,3 százalékkal nőtt a díjbevétel, ez alig érzékelhető növekedés, de legalább pozitív eredmény. 

Első látásra úgy néz ki, hogy az életbiztosítások piaca felpörgött, az ezekből származó bevétel ugyanis 7 százalékkal nőtt. Ha a nyers számokat nézzük, akkor 126 milliárd forintos életbiztosítási díjbevétel azt jelenti, hogy naponta átlagosan 1,4 milliárd folyt be ezekből a biztosítók kasszájába.

Maga az összeg is szép, meg a növekedési ütem, ám korai ünnepelni, mivel növekedést az egyszeri díjas biztosítások adták. Egy egészséges piacról akkor beszélhetünk, ha a folyamatosan fizetett, hosszú távú megtakarítási alternatívát jelentő biztosítások esetében lesz látható számottevő bővülés.

Utolsó kommentek