Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Száz éve nagy volt a tolongás

0 Komment
0 Reblog

Pontosan száz évvel ezelőtt volt a csúcsán a magyar biztosítási piac, akkor ugyanis 114 biztosítótársaság működött a piacon. Csak életbiztosításokkal 30 biztosító foglalkozott.

A biztosítás, mint konstrukció elődjei már több ezer évvel ezelőtt megjelentek a világon, különböző kármegosztási megoldásokkkal. Az igazi fejlődés azonban az utóbbi 200-300 évben következett be.

Magyarországon az 1800-as évek elejétől alakult egyre több biztosító, a magyar biztosítástörténelemről szóló tanulmányok fontos momentumnak tekintik az Első Magyar Általános Biztosító Társaság 1857-es létrhozását, a cég alapítói között olyan ismert nevek voltak, mint Deák Ferenc vagy Eötvös József. 

Az 1800-as évek végén beinduló gazdasági fejlődésnek köszönhetően a biztosítási ágazat is látványos bővülésen ment keresztül. 1860-ban mindössze 8 biztosítótársaság volt jelen a magyar piacon, 1895-ben már 37, az 1900-as évek elején 54 biztosítót tartottak számon. A látványos fejlődésre jellemző, hogy körülbelül tíz évvel később, 1913-ban megszületett a rekord, akkor ugyanis már 114 biztosító működött Magyarországon, tehát rövid idő alatt megduplázódott a számuk. Az életbiztosítási konstrukciók is népszerűek voltak, mivel a 114 biztosítóból 30 kizárólag életbiztosítással foglalkozott - derül ki a Széchenyi István Egyetem egyik biztosítástörténeti tanulmányából. Később megállt a fejlődés, egyrészt a világháborúk negatív hatása, majd a szocializmusban monopóliummá vált a biztosítás. 1986-ban jött az újabb fordulat, akkor szűnt meg a korábbi monopólium: az Állami Biztosító és a Hungária Biztosító osztozott a piacon. 

A 1913-as csúcs egyébként mai szemmel is rekordnak számít, ha eltekintünk a szűkülő piactól. A Magyar Biztosítók Szövetsége által kiadott évkönyv szerint 2011-ben a hazai piacon 31 magyarországi székhellyel rendelkező zártkörű és egy nyílt biztosító részvénytársaság rendelkezett működési engedéllyel, emellett 27 biztosítóegyesületet, és 14 fióktelepet tartottak nyilván. (1913-ban 5 nyugdíjpénztárat is a biztosítók közé soroltak, ma azonban őket külön tartják nyilván. A nyugdíjkasszákkal együtt a cégek száma ma már magasabb lenne.) 

Utolsó kommentek

Legfrissebb bejegyzések