AJÁNLÓ
 
23:03
2013. 06. 16.
Mint korábbi posztjainkban írtuk, a pályakezdő fiatalok gyakran pályájuk elején passzivitásba...
A bejegyzés folyatódik
 
23:03
2013. 06. 16.
Az önkéntesség nem az otthonülő anyák és nyugdíjasok hobbija, sokkal szélesebb korosztályokat...
A bejegyzés folyatódik
 
23:03
2013. 06. 16.
A középiskolások bizakodóak a pénzügyi jövőjük tekintetében, mégis a fiatalok alig egyharmada...
A bejegyzés folyatódik
 
23:03
2013. 06. 16.
Létminimum -de kinek? A létminimum az az összeg, amely biztosítja a magánháztartásokban élők...
A bejegyzés folyatódik
 
23:03
2013. 06. 16.
2013. január és május között a minimum 5 főt foglalkoztató szervezeteknél a bruttó átlagkeresetek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

A láthatatlan tized az egyik jó megoldás arra, hogyan mutassuk be és hogyan ösztönözzük a gyerekeket, mire is jó a takarékoskodás. 

Több elemzés is szól arról, hogy a magyarok közül sokan nem takarékoskodnak váratlan kiadásokra, betegségre, idős korukra stb. Ennek több oka van, az egyik a pénzhiány. Ugyanakkor szerepet játszik benne az is, a pénzügyi tudatosság szempontjából még van tere a fejlődésnek.

Ahhoz, hogy hosszú távon is jó eredmények szülessenek, a gyerekeknek, diákoknak is tisztában kell lenniük azzal, hogyan működik ez a dolog. Persze nem kell feltétlenül a kamatokkal hozamokkal traktálni őket, főleg, ha nem vevők rá, de több módszerrel is lehet őket a takarékoskodás felé terelni.

Láthatatlan alap

Íme az egyik, a láthatatlan tized vagy ötöd módszere. Tegyük fel, hogy a gyereknek havonta 6-10 ezer forint zsebpénzt szánunk, ebből az összegből azonban 10 vagy 20 százalékot lecsippentünk, a levont összeget pedig félretesszük bármilyen takarékoskodásra kitalált pénzügyi eszközben. A lényeg, hogy tudnia kell, ez az övé, de a spórolt összeget egyszerűen nem lehet kivenni, csak adott idő múlva. Ahhoz, hogy a hosszú távú takarékoskodásnak látszódjon az eredménye, érdemes legalább egy, de inkább több éven keresztül spórolni.

A levonásokkal párhuzamosan a folyó kiadásokat is kontrollálhatjuk. Minden hónap végén érdemes leülni a gyerekkel, és áttekinteni mire költötte el a zsebpénzét. Feltehetően lesznek olyan tételek, amelyekre a gyerek is azt mondja, hogy felesleges kiadás volt. Az ilyenek elkerülésére ösztönzést lehet adni azzal, hogy a zsebpénzből megmaradt összeget a családi büdzsé erejéhez mérten adott esetben megduplázhatjuk, megtoldhatjuk, ezt az összeget pedig szintén félretesszük neki. 

Kétéves futamidővel (spórolással) számolva például a havi 6 ezer forintos eredeti zsebpénzből történt levonásokból 14,4 ezer, a havi 10 ezer forintból levont 20 százalék pedig 24 ezer forint jön össze, a kamatok és az időközben hozzáadott pluszok nélkül. (A zsebpénz persze lehet kisebb vagy nagyobb, a lényeg, hogy a rendszeres elvonás folyamatosan halmozódjon.)  

A "futamidő" lejártával újabb ösztönzést lehet adni, hogy a gyerek ne vegye ki ki a pénzt az "alapból", vagy csak egy részét, és folytassa a takarékoskodást. Több év alatt így - főleg egy gyerek számára - komolyabb summa halmozódhat fel. 

a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Szabadságmatek: kik a legszorgalmasabbak?

A budai kerületek megverték a pestieket

Nyerésre állnak a nyugdíjasok a gyerekekkel szemben

Mit kezdjünk a használhatatlan forintjainkkal?

A fél országnak nem jár adókedvezmény

Mire költenek a magyarok ezermilliárdokat?

44 billió forintnál járnak a leggazdagabbak

Utolsó kommentek