Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
   
   

Idősen is van mit tanulni

0 Komment
0 Reblog

"Gondolkodom, tehát vagyok" - Descartes gondolata önmagában is megállja helyét, hiszen amíg gondolkozom, addig létezek, élek, viszem előbbre a világot a többiekkel együtt, fontos, kihagyhatatlan része vagyok. Megállíthatatlan fejlődésben, folyamatosan pallérozódik az elme.

Azonban idősebb hozzátartozóknál gyakran észlelhetjük, hogy egyre több minden esik ki a fejükből. Nem csak a napi rutinból fakadó, hol a kocsi kulcs és mit keres a hűtőben típusú kérdések bosszantják az idősödőket. Az évek múlásával észrevehetően lassul a gondolkozás, kusza, néha összefüggéstelen kontextusban sorjáznak a gondolatok. Az öregedő emberek hajlamosabbak a múltba révedésre, gondolatban és beszédben is ugrálva az idősíkok között. Azonban kiszakadva munkahelyi kötöttségekből, a nyugdíj nyugalmában végül összeáll a kép, és olyan függésekre, következtetésekre jutnak, amikre a fiataloknak a mindennapok rohanó tempója mellett esélyük sincs. Ugyanakkor sok idős embernél észrevehetőek az elbutulás jelei is.

Kevés a fizikai munkahely, muszáj tovább tanulni

2 Komment
0 Reblog

Egy friss kutatás szerint a gazdasági válság hatására a foglalkoztatott alacsonyan képzetteknek mind a száma, mind az aránya csökkent Magyarországon. Ez összhangban van azzal a megfigyeléssel, miszerint gazdasági válságban az alacsonyan képzettek munkahelyei nagyobb veszélyben vannak. A tendencia ugyanakkor a gazdasági válságtól eltekintve is igen kedvezőtlen és hosszú távon is fennálló: Európa-szerte egyre csökken a képzetlen munkaerő által betölthető álláshelyek száma, a gazdasági válság „mindössze” ráerősített erre a folyamatra.

Ha a munkanélküliség alakulását területi bontásban vizsgálták, amiből kiderült, hogy az általános iskolát és a szakmunkásképzőt végzettek körében markáns területi minta rajzolódik ki. Ugyanakkor egyes helyeken megjelenő javulás, mint például Borsod-Abaúj-Zemplén, vagy Baranya és Bács-Kiskun megye egyes kistérségeibe összpontosul. Ezek jellemzően komoly strukturális problémákkal küszködő, viszonylag elmaradott régiók, ahol a munkanélküliség mérséklődése feltehetőleg arra utal, hogy a közmunkaprogramok felszívták a munkakeresőket. Összességében a fizikai álláshelyek száma (a teljes és részmunkaidős foglalkoztatást együtt számítva) 2012-ben a 2008. évi érték 97%-át tette ki, a nemzetgazdaság szintjén tehát csökkenés volt tapasztalható.

Bár a diploma megszerzése egyre nagyobb anyagi terhet jelent, de mégis megéri áldozni rá. A diplomások nem csak többet keresnek, de nagyobb eséllyel helyezkednek el a munkaerőpiacon. Az önköltséges finanszírozás előtérbe kerülésével felértékelődött az előre gondolkodás és az öngondoskodás szerepe. Azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy gyermekeik ne sok százezres, vagy akár milliós adóssággal a vállukon kezdjék meg az egyetemi éveket követően felnőtt életüket, célszerű minél korábban elkezdeni megtakarítani. Akár havonta pár ezer forint félretevése is elegendő lehet a felsőoktatásba készülő gyermek tanulmányainak finanszírozására, ami talán nem terheli meg túlságosan a család költségvetését sem.

Ha a tetszett a poszt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

Létminimum - de kinek?

Részmunkaidő: segítség vagy depresszió forrása?

Ezek a pénzügyi termékek mentesek a 6% EHO-tól

Ez is a mi felelősségünk

Teljesítmény arányos bérezés a jövő útja

Nőttek az átlagbérek, mégis szkeptikusak a magyarok

A fiatalkori munkanélküliség kulcsa

 

Utolsó kommentek